Birch Bark Ranch

Karjankäsittelytunti

Birch Bark Ranchilla järjestetään karjankäsittelytunti, jossa on omat tasot nuorille ja kokemattomille sekä jo kokeneemmille konkareille. Tunti kuitataan vastaamalla annettuihin kysymyksiin, ja annettujen vastausten perusteella kaikki osallistujat saavat lyhyet kommentit tunnista. Kummallakin tasolla harjoitellaan cutting- ja reined cow horse -lajien sekoitusta, eli hevosen on pidettävä ratsastajan valitsema nauta erillään laumasta pois kentän reunoilta.

Info

 • Tapahtumapäivä 01.03.2016, VIP 27.02.2016
 • Järjestäjä: Pierre (VRL-10531)
 • Järjestyspaikka: Birch Bark Ranch Yhdysvallat
 • Kumpaankin luokkaan otetaan viisi (5) ratsukkoa
 • Yhdeltä henkilöltä vain yksi hevonen/tapahtuma
 • Ilmoittautuminen

 • Sähköpostiin otsikolla Karjankäsittelytunti muodossa:
  Tunti 1 tai 2
  Ratsastaja - <*a href="http://-alkuinen osoite">Ratsun nimi<*/a> (Poista tähdet *!)
  1. vastaus
  jne.
 • Luokat

  1. Aloittelijat
  Aloittelijoiden tunti soveltuu nimensä mukaisesti nuorille westernratsun aluille tai vasta myöhemmällä iällä lännenratsastukseen perehtyneille hevosille, jotka eivät ole vielä kovin varmoja tekemisistään ja tarvitsevat ratsastajan tukea. Aloittelijoilla käytetään tilan nuorkarjaa, ja tunti aloitetaan yhdellä vasikalla, joka on tarkoitus pitää kentän keskellä ja estää sen pääsy laidoille. Tunnin edetessä eläinten määrä voidaan nostaa kahteen tai kolmeen ratsun taitotasosta riippuen, jolloin ratsukon täytyy ensin erottaa haluttu vasikka muusta laumasta, minkä jälkeen valittu eläin täytyy pitää erillään laumasta. Tässä luokassa ratsastaja saa avustaa hevosta paljonkin, ja tarkoituksena on saada hevoselle aikaan mukava kokemus.

  2. Konkarit
  Konkareille suunnattu tunti soveltuu hevosille, jotka eivät ole enää täysin keltanokkia karjan parissa, mutta joilla voi olla myös vähän petrattavaa. Ratsastajalla ei saa olla yhtä suurta roolia kuin aloittelijat-luokassa, vaan ratsun täytyy pystyä myös itsenäiseen suorituksiin ja päätöksiin. Kokeneilla hevosilla aloitetaan myöskin nuorkarjan kanssa, ja vasikoita lasketaan kentälle heti kolme kappaletta. Myöhemmin harjoittelukohteena käytetään tilan täysikasvuisia nautoja, joita on huomattavasti hankalampi saada liikkeelle kuin eläväisiä vasikoita. Harjoituskohteesta riippumatta ratsukon tarkoitus on erottaa haluttu eläin muusta laumasta, minkä jälkeen eläin täytyy pitää erillään laumasta.


  Tunnin suorittaminen

  Tunti suoritetaan vastaamalla alla esitettyihin kysymyksiin vähintään muutamalla sanalla joko osallistumisen yhteydessä tai viimeistään tapahtumapäivänä. Molemmilla tunneilla on omat kysymykset. Vastausten perusteella kaikille osallistujille kirjoitetaan lyhyet kommentit, jotka julkaistaan tapahtumasivuilla vastausten kera.

  Tunnin 1 (Aloittelijat) kysymykset:
  1. Onko hevosesi ollut ennen tekemisissä karjan kanssa?
  2. Reagoiko hevosesi jotenkin nähtyään kentällä olevan eläimen ensimmäisen kerran, vai ottiko se tilanteen kylmän rauhallisesti?
  3. Sait itse valita ensimmäisen harjoittelukohteen kolmesta vasikasta. Minkä valitsit ja oliko valintaasi jokin tietty syy
  4. Kuinka työskentely yhden vasikan kanssa toimi, pysyikö hevosesi eläimen menossa mukana vai vetikö vasikka pitemmän korren?
  5. Oliko hevosellasi riittävästi taitoa ja rohkeutta, että se pärjäsi kahden tai kolmen vasikan kanssa samalla kertaa vai tyydyittekö harjoittelemaan yhden eläimen kanssa?

  Tunnin 2 (Konkarit) kysymykset:
  1. Minkälaisia kokemuksia ratsullasi on entuudestaan karjan parissa? Onko se kiinnostunut niistä, vai keskitytäänkö hevosen kanssa pääasiassa johonkin muuhun kuin karjanajoon?
  2. Minkälaisella mielialalla hevosesi oli lähdössä työntekoon? Oliko se innostunut ja malttamaton, vai olisiko se mieluummin jäänyt kotiin laidunta kuluttamaan?
  3. Ensimmäisessä tehtävässä hevosen täytyi erotella yksi vasikka kolmen joukosta ja pitää se pois kentän laidoilta ja erossa muusta laumasta. Miten hevosesi onnistui tässä, ja suoriutuiko se tehtävästä itsenäisesti, vai pitikö sinun korjata välillä sen liikkeitä?
  4. Vasikoiden jälkeen tehtävänänne oli ajaa hieman isompia eläimiä, jotka eivät välttämättä korvaansa lotkauta hevosen aikeille. Minkä kolmesta naudasta valikoit hevosellesi työstettäväksi, ja liikkuiko iso eläin lopulta minnekään?
  5. Miten arvioisit suoritustanne kokonaisuudessaan - oliko jotakin petrattavaa vai olisitteko putsanneet samanlaisella suorituksella palkintopöydän karjanajokisoissa?


  Osallistujat

  05.03.2016: Kommentit julkaistu, kiitoksia vielä kaikille osallistujille!
  28.02.2016: Kommenttien kirjoitus aloitettu, ja ne tullaan julkaisemaan todennäköisesti maaliskuun alkupuolella.
  17.02.2016: Tapahtuma julkaistu ja osallistujia otetaan vastaan sähköpostitse.

  = osallistuja on kuitannut tapahtuman
  = osallistuja ei ole kuitannut tapahtumaa


  Tunti 1, Aloittelijat (4/5 osallistujaa)
  Billy - Mustang's Africagame |
  1. Sanotaanko näin, että Africa on kyllä vielä ihan aloittelijan kavioissa ja käynyt vasta moikkaamassa omaa karjalaumaa sekä seurannut sivusta kokeneemman konkarin työskentelyä. Tämän olisi tarkoitus olla African ensimmäinen ns. virallinen opetustunti!
  2. Africa oli alusta pitäen hyvin utelias ja valpas, vähän pihalla nuorikkona ja keltanokkana tietysti ja haki tukea ratsastajasta, mutta oli positiivisin mielin oppimassa uutta. Ei pelännyt vasikkaa, mutta edellytti ratsastajan kannustusta ennen kuin lämpeni lähestymään kunnolla.
  3. Jostain syystä Africa suhtautui Tomppaan suopeliaimmin - ja olihan tuo karvapylly kerrassaan suloinen!
  4. Alku oli haparointia ja Africalla on taipumusta säheltää epävarmana (etenkin kun ratsastajakaan ei ole mikään konkari, vaan vähän harjoittelija itsekin), mutta hetken veivaamisen jälkeen alkoi lehmänpentu pysyä paremmin ojennuksessa.
  5. Meille riitti tämä yksi sonnilapsi tällä kertaa, ettei tulee ihan liikaa haastetta kerralla.

  - Billyn mukana karjanajotunnille saapui ihana kiharakarvainen Africa-tamma, jota oli pakko päästä paijaamaan ennen tunnin alkua. Tamma oli vielä melko nuori ja kokematon, ja se osallistuikin aloittelijoiden tunnille, jossa pääasiallisena tarkoituksena oli hankkia hevoselle mukava kokemus karjan kanssa työskentelystä, mistä olisi myöhemmin hyvä jatkaa. Africa oli alkuverryttelyiden aikana yritteliäs ja liikkui hyvin omalla moottorillaan, vaikka se välillä yrittikin lähteä seuraamaan muita tunnille osallistuneita ratsukoita. Parin komennuksen jälkeen se kuitenkin kuunteli jälleen ratsastajaansa korva tarkkana. Ensimmäiseksi harjoittelukohteeksi Billy valitsi tammalle Tomppa-vasikan, josta hevonen oli ollut erittäin kiinnostunut vasikoiden pyöriessä kentän viereisessä aitauksessa alkuverryttelyjen aikana. Vasikoista pienin Tomppa ei myöskään jännittänyt Africaa yhtä paljoa kuin muita, eläväisempiä kavereita. Kun vasikka laskettiin kentälle, nousi tamman korvat korkealle ylös ja se haisteli kiinnostuneena ilmaa. Ratsastaja joutui kuitenkin pariin otteeseen houkuttelemaan sitä liikkeelle, kunnes tamma uskalsi lähestyä kentän nurkassa ällistelevää eläintä. Ratsukon lähestyttyä vasikka pinkaisi varsin ketterästi karkuun, mikä sai African hetkeksi hämilleen. Tamma kuitenkin innostui nopeasti vasikan jahtaamisesta, vaikka se olikin hieman epävarma liikkeissään etenkin silloin, kun olisi pitänyt puskea paremmin iholle vasikan päästessä pienestä tilasta karkuun hevoselta. Vasikan pitäminen pois kentän reunoilta oli kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, mutta eläimen hieman väsyttyä ja tamman päästessä jyvälle jutun jujusta homma luisti jo varsin hyvin. Africa saikin estettyä eläimen pakomatkan pariin otteeseen lähes ammattilaisen elkein, ja lopussa se sai pidettyä Tompan kentän keskellä näppärästi useamman kymmenen sekunnin ajan. Ratsukko tyytyi tällä kertaa vain yhteen harjoittelukohteeseen eikä kentälle laskettu lisää vasikoita sekoittamaan pakkaa, sillä Africa alkoi olla jo melko naatti jouduttuaan kirmaamaan eläimen perässä edestakaisin. Tammassa on ehdottomasti aimo kasa potentiaalia, joten sen kanssa kannattaa ehdottomasti jatkaa harjoittelua karjan parissa!

  Ireth - Crampton Shirleen |
  1. On hieman, se oli varsana jo tottunut niihin kasvattajan luona, mutta itselläni ei ole ollut mahdollisuutta pitää yllä rutiinia, joten oikeastaan ihan nollatilanteesta lähdemme liikkeelle. Itselläni kokemusta on vielä vähemmän kuin hevosella.
  2. Tamma tuntui ottavan tilanteen huomattavasti rauhallisemmin kuin mihin itse pystyin. Se ei hermostunut lainkaan kentällä olevasta vasikasta, vaan suhtautui siihen kylmän rauhallisesti ja melko uteliaasti – tuttavuutta se ehkä olisi ennemminkin halunnut tehdä.
  3. Valintaani ei ollut oikeastaan mitään erityistä syytä, kyseinen vasikka näytti melko ketterältä, mutta ajattelin, että pärjäisimme kyllä sen kanssa (virhe!!).
  4. Hevosella ei ollut ongelmia, mutta itselläni oli sitten senkin edestä. Häiritsin koko ajan ratsuni työskentelyä ja lopulta Siri tuntui kyllästyvän siihen, eikä enää tehnyt parastaan. Se olisi kyllä helpostikin ennakoinut vasikan liikkeet, mikäli olisin antanut sille mahdollisuuden onnistua.
  5. Tyydyimme harjoittelemaan vain yhden eläimen kanssa, sillä vaikka hevoseni olisi pärjännyt kolmenkin vasikan kanssa helposti, en osannut antaa sille riittävästi tilaa toteuttaa kykyjään. Tällä kertaa itse pilasin ratsuni mahdollisuudet onnistua, mutta sitä varten me olimmekin harjoittelemassa, etteivät epäonnistumiset tapahdu kilpailuissa vaan harjoituksissa. Hevoseni kyllä loisti koko treenin ajan ja olen siitä kovin ylpeä.

  - Ireth ja australianhevonen Shirleen olivat erittäin eloisa ja positiivinen kaksikko heidän valmistautuessaan aloittelijoille suunnattuun karjanajotuntiin. Tamma ei ole juurikaan ollut kosketuksissa karjan kanssa sitten kasvattajaltaan lähdettyä, ja myös ratsastaja ei sanojensa mukaan juurikaan hommaa hallinnut, joten tämän ratsukon kanssa aloitimme alkuverryttelyjen jälkeen lähestymällä vielä toisessa aitauksessa olevia vasikoita. Hevosta nämä pienet otukset kiinnostivat todenteolla, mutta ratsastaja taisi hieman jännittää uutta tilannetta. Ratsastaja valikoi kolmen eläimen joukosta ketterän pikkuvasikan uskoen heidän pärjäävän sen kanssa. Kun eläin laskettiin kentälle, ei Shirleen hermostunut siitä yhtään vaan lähestyi sitä lähinnä uteliaasti. Hevosesta huomasi heti, että vähäisestä kokemuksesta huolimatta sillä oli luontaista karjavaistoa, sillä se yritti lähes automaattisesti estää vasikan liikkeet ja pitää sen kentän keskellä. Tamma olisi todennäköisesti toiminut paremmin ilman ratsastajaa, joka manasikin useaan otteeseen omia taitojaan häiritessään ratsunsa työskentelyä, minkä johdosta myös hevonen tuntui menettävän kiinnostuksensa, eikä lopulta enää viitsinyt kirmata eläimen perässä samaan tapaan kuin alussa, vaan päästi sen useaan otteeseen karkuun. Päätimmekin ratsukon kanssa jättää treenit useamman eläimen kanssa tältä päivältä väliin, sillä Shirleenin mielenkiinto tuntui tosissaan olevan hukkunut. Tamman kanssa kannattaa kuitenkin jatkaa myös karjan parissa työskentelyä, sillä hevosella on ehdottomasti luontaista karjavaistoa ja lahjoja tähän lajiin, kuten saimme alkutunnista huomata!

  Nicky - Crampton Ashman |
  1. Aslanille karja on tuttua kotitilalla, mutta se ei ole vielä päässyt ajamaan vasikkaa.
  2. Vasikka oli Aslanille kuin vanha tuttu, eikä se jännittänyt. Vasikan tehdessä äkkinäisiä liikkeitä Aslan hieman säpsähteli.
  3. Valitsin Tompan, koska se on suloinen karvapallero.
  4. Kun ohjasin Aslania vasikan perässä, se kulki aluksi hieman epäröiden, eikä se ymmärtänyt, miksi meidän piti leikkiä hippaa vasikan kanssa. Lopulta Aslan alkoi saada jutusta kiinni ja se suoriutui hyvin.
  5. En ollut niin varma, riittikö Aslanilla taitoa, mutta rohkeutta sillä oli. Ori möllötteli rauhassa toisen vasikan tullessa. Aslan innostui hieman enemmän, sillä se sai lisää hippakavereita. Aslan oli hieman ällistynyt, kun kahden sijaan sen piti seurata kahta vasikkaa, mutta siitäkin Aslan suoriutui vasta-alkajaksi hyvin.

  - Aloittelijoiden tunnille osallistuva Ashman oli jo tunnin toinen australianhevonen, ja sain kyllä kyseisestä rodusta sen verran hyvän kuvan, että harkitsen tosissani hankkivani myös yhden samanlaisen hevosen itselleni! Ori liikkui ratsastajansa Nickyn kanssa reippaasti ja hyvällä tempolla jo alkuverryttelyistä lähtien, ja uskoin tämän ratsukon tarjoavan nopeatahtista työskentelyä päivän aikana. Ashmanille karja oli kuuleman mukaan jo varsin tuttua ja se oli ollut kontaktissa kotitilansa eläimiin useasti, mutta nuoren ikänsä takia se ei ollut päässyt vielä paimentamaan vasikkaa. Tänään tilanne kuitenkin korjattiin, kun kentälle laskettiin ratsastajan valitsema Tomppa-vasikka. Ori kiinnostui heti kentälle ilmestyneestä uudesta eläimestä ja lähestyikin tätä itsevarmasti ja omatoimisesti, muttei kuitenkaan ymmärtänyt miksi sitä olisi pitänyt jahdata. Vasikan äkkinäiset käännökset ja syöksyt eteenpäin saivat Nickyn ratsun hieman säpsähtelemään, mutta se tottui kuitenkin nopeasti eläimen vauhdikkaisiin liikkeisiin, ja alkoi myös innostua hippaleikistä tehden jo pari erittäin sulavaa ja onnistunutta reitin katkaisua eläimeltä. Tomppa ei antanut hevosen kuitenkaan levätä kauaa, vaan se keksi heti uuden pakoreitin hevosen tukittua edellisen, ja Ashman saikin juosta välillä oikein urakalla pysyäkseen vilkasliikkeisen pikkusonnin perässä. Lopputunnista päätimme lisätä orille vielä hieman lisää haastetta tuomalla kentälle myös toisen vasikan, jolloin hevosen täytyisi ensiksi erotella kahdesta vasikasta toinen ja pitää se kentän keskellä pois laumatoverinsa luota sekä kentän laidoilta. Uuden leikkikaverin astuttua mukaan ori innostui entistä enemmän, mutta se sai nopeasti huomata, ettei tehtävä ollut ihan niin helppo, kuin olisi voinut olettaa. Ratsastajan avustuksella Ashman sai kuitenkin kaksikosta toisen vasikan erilleen, ja se onnistui pitämään sitä myös tovin aikaa lähes aloillaan. Orissa on kyllä potentiaalia karjan pariin, ja sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

  Ray O'Mahoney - Blue Ice Blackburn |
  1. Blue Ice Blackburn on ollut mukana tilan töissä, touhunnut karjan ympärillä muttei itse ole päässyt "paimentamaan" niitä. Toiminut ns. sivustakatsojana ja totutellut näihin outoihin eläimiin.
  2. Hevonen jännittyi, muttei pelännyt. Pienen rohkaisun jälkeen rentoutui.
  3. Valitsin Tompan, sillä se vaikutti kaikkein tasaisimmalta ja rauhallisimmalta. Näin ensimmäiseksi kerraksi ja nuoren hevosen kanssa yritetään näin välttää esim Blue Ice Blackburnia säikähtämästä vasikkaa.
  4. Vuoroin kumpikin, ensin vasikka veti pidemmän korren, sitten Blue Ice Blackburn alkoi tajuamaan jutun juonen, kunnes taas vasikka vei oveluudellaan voiton.
  5. Tyydyimme tällä kertaa harjoittelemaan yhden eläimen kanssa.

  - Aloittelijoiden karjanajotunnille saatiin myös yksi quarterhevonen, kun Ray O'Mahoney osallistui tunnille yhdessä komean Blue Ice Blackburn -orin kanssa. Alkuverryttelyissä ratsukko liikkui reippaati hyvällä tempolla, ja hevonen oli erittäin yritteliäs ja kuunteli tarkasti ratsastajaansa, joka tiesi, miten tätä hevosta piti käsitellä parhaan mahdollisen suorituksen toivossa. Nuoren ikänsä takia Blue ei ole vielä päässyt karjaa paimentamaan, vaikka onkin tottunut niiden läsnäoloon omalla kotitilallaan. Ori saisikin kokea tänään ensikasteen karjanajossa, ja pyrimmekin tekemään kokemuksesta mahdollisimman positiivisen, jottei hevoselle jäisi huonoja muistoja. Ray valikoikin orille ensimmäiseksi harjoittelukohteeksi Tomppa-vasikan, joka kuulemma vaikutti kaikista rauhallisimmalta tapaukselta. Blue katseli kentälle päästettyä eläintä hieman ihmeissään pää korkealla ja korvat hörössä jännittäen koko kroppansa. Aluksi pyysin ratsukkoa kiertämään eläintä tasaisen välimatkan päästä, jotta hevonen rentoutuisi ja tottuisi eläimeen. Ori alkoikin varsin nopeasti osoittaa kiinnostumisen merkkejä tuota tuuheakarvaista vasikkaa kohtaan, ja ratsastaja ohjasi hevosen lähemmäs eläintä, joka ponkaisi melko laiskasti kauemmaksi jääden ihmettelemään tilannetta. Aluksi ratsukko lähinnä ravaili eläimen perässä eikä varsinaisesta paimentamisesta ollut tietoakaan, mutta kun ratsastaja oli useamman kerran itse ohjannut orin vasikan kulkureitille katkaisten sen tien, alkoi hevonen myös itse työskennellä omatoimisemmin hoksattuaan tehtävän idean. Ray joutui tietenkin yhä ohjaamaan oria, mutta lähtökohdat olivat hyvät ja Bluella olisi varmasti hurjasti rahkeita karjanajoon, kunhan sitä vain maltetaan harjoitella. Vasikan vietyä hevosta aluksi mennen tullen kääntyivät asetelmat tunnin puolessa välissä toisin päin. Ori kuitenkin tuudittautui rauhalliseen menoon, ja vasikka päätti lisätä vähän nopeutta peliin, jolloin hevonen ei enää juurikaan ehtinyt reagoida eläimen liikkeisiin. Tämän kertainen harjoitus oli varmasti riittävä ensikertalaiselle orille, joten emme ottaneet muita vasikoita kentälle pakkaa sekoittamaan. Tunnin viimeisenä ratsukkona Ray ja Blue saivat vielä loppuharjoitukseksi ajaa Tompan takaisin muun karjan joukkoon, mihin ei kuitenkaan paljoa vaadittu vasikan juostessa omatoimisesti portista heti sen avattuani. Ori sai kuitenkin vielä tunnin loppuun onnistuneen kokemuksen, josta on hyvä jatkaa!

  Tunti 2, Konkarit (3/5 osallistujaa)
  Sorel - Cottoneye X |
  1. Core on yksi tallin taitavimpia karjahevosia, jolta ei vauhti ja ketteryys lopu kesken. Ori lukee hyvin karjan liikkeitä ja toimii loistavasti. Ongelmana on joskus hevosen liika innokkuus suorittamiseen, joten malttia ja keskittymistä pitäisi harjoittaa vielä vähän enemmän.
  2. Aluksi Core vaikutti hieman väsyneeltä mutta kun karja alkoi tarjoamaan haasteita enemmän, hevonenkin heräsi. Tuttu liian innokas Core oli palannut.
  3. Core suoriutui hyvin tehtävästään, mutta innokkuus aiheutti jälleen liika suorittamista ja karja sai muutaman kerran höynäytettyä oria. Karja kuitenkin pysyi kokoajan hallinnassa ja erillään muista. Core on myös peloton yksilö, joka ei pelkää työskennellä karjan kyljessä kiinni, jos vain sellainen tilanne tulee.
  4. Valitsimme mustan herra Vesselin, koska se muistutti paljon oman tilan sonneja. Aluksi Core joutui tosissaan haastamaan sonnia, joka vain katseli ja örähteli. Core keskittyi yllättävän hyvin ja saimme sonnin liikkumaan haluttuun paikkaan.
  5. Core toimi hyvin mutta virallisissa kilpailuissa ei ainakaan ihan voittoa olisi tullut, sijoitus ehkä kyllä. Coren liika innostuminen söi taas pisteitä karjan kanssa, vaikka sonnin kanssa meni todella hienosti.

  - Kokeneiden tunneille osallistuneet Sorel ja Cottoneye-ori suoriutuivat tunnista tyylipuhtaasti loppuun asti. Jo alkuverryttelyissä ori osoitti olevansa erittäin vauhdikas liikkuja, joka kuitenkin vastasi ratsastajan apuihin varsin mutkattomasti. Muut hevoset meinasivat kuitenkin välillä kutkuttaa hevosen hermonystyröitä, mutta ratsastaja sai pidettyä ratsunsa kuitenkin hyvin aisoissa. Kun hevoset oli liikutettu vetreiksi, oli aika alkaa työntekoon. Alkuinnostuksen jälkeen Core yritti hieman lorvailla, mutta karjan huomattuaan se virkosi varsin nopeasti ja kävi välillä turhankin suurilla kierroksilla. Ensimmäisessä tehtävässä käytettiin harjoittelukohteena kolmen vasikan laumaa, josta täytyi erottaa ratsastajan valitsema eläin. Ori tiesi jutun jujun ja hoitikin hommansa pääsääntöisesti hyvin, mutta innostuessaan se ei viitsinyt keskittyä riittävästi, jolloin merkitty vasikka pääsi pariin otteeseen livahtamaan hevosen selän taakse. Hevonen kuitenkin hoksasi itse mokansa varsin pian ja yrittikin tehdä korjausliikkeitä, jotka tulivat kertaalleen kuitenkin liian myöhään. Ori ajoi tilanteet kuitenkin loppuun asti ja suoriutui ensimmäisestä tehtävästä kokonaisuudessaan kiitettävästi. Täysikasvuisten nautojen pariin siirryttyämme ori sai lisää haastetta, sillä harjoittelukohteeksi valittu Vesseli-sonni ei aluksi eväänsä liikauttanut, mutta liikkui lopulta hevosen painostuksen alaisena, vaikkakin hieman ratsukkoa uhmaten ja yrittäen palata laumatovereiden luokse. Core piti kuitenkin pintansa ja päästi naudan vasta luvan saatuaan karkuun. Orin kokonaissuoritukseen olin varsin tyytyväinen, sillä ratsastajan ei juurikaan tarvinnut puuttua hevosen työntekoon, vaan se pystyi tekemään myös itsenäisiä päätöksiä. Välillä Cottoneye ei kuitenkaan malttanut keskittyä asioiden edetessä liian hitaasti, vaan yritti laittaa lisää vauhtia peliin.

  Samantha Cooper - Shes Better B Mine |
  1. Kokenut karjanajaja. Kilpailut ja kilpailee edelleen Calf Ropingissa. Kiinnostunut karjasta, ja kiinnittää niihin herkästi ja paljon huomiota.
  2. Innokas tekemään työtä, lähtee mielellään laitumelta työntekoon.
  3. Hieman liian innossaan, jonka vuoksi jouduin korjaamaan liikkeitä muutamia kertoja. Bebe kuitenkin rauhoittui nopeasti, jolloin se työskenteli itsenäisesti eikä minun tarvinut korjata liikkeitä.
  4. Bebe kiinnitti huomiota eniten Velikulta sonniin, joten lähdimme ajamaan sitä. Alkuunsa sonni ei kiinnittänyt ajamiseen mitään huomiota ja hetken saimme tehdä töitä ennne kuin Velu lähti liikkeelle. Paimentaminen oli vaikeahkoa, mutta Bebe osasi toimia hyvin itsenäisesti ja saimmekin sonnin eroteltua ja pidettyä erillään laumasta.
  5. Kaiken kaikkiaan suoritus oli kohtalainen, kisoissa emme välttämättä olisi menestynyt. Kuitenkin Bebe teki suorituksen hyvin, vaikka alkuinnostus vaikeuttikin työskentelyä. Petrattavaa on siinä että hevonen ei olisi liian innokas jonka takia se säheltää ja tekee virheitä.

  - Samantha Cooper ja tämän upean värinen quarter-tamma Bebe osallistuivat kokeneiden karjahevosten tunnille, joka aloitettiin reippailla alkuverryttelyillä, jotta hevoset olisivat täydessä iskussa itse tehtävien parissa. Samanthan hevonen ei aluksi oikein malttanut keskittyä ratsastajaansa alkulämmittelyn aikana, sillä viereisessä aitauksessa odotti karjalauma, jonka luokse hevonen yritti jatkuvasti puskea. Ei tammaa ainakaan kiinnostuksenpuutteesta voinut syyttää, ja uskoinkin tämän ratsukon suoriutuvan tunnin tehtävistä hyvällä menestyksellä. Ei olisi pitänyt kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa, sillä Beben liiallinen innostus kostautui sen päästessä ajamaan vasikkalaumaa, ja ratsastaja joutuikin pariin otteeseen korjaamaan ratsunsa liikkeitä. Samanthan rauhoiteltua hevostaan työn laatu parani huomattavasti, ja tamma ei tarvinnut enää ratsastajan tukea. Vasikoiden jälkeen tarkoituksena oli erotella yksi täysikasvuinen sonni pienestä laumasta, ja tämä ratsukko valikoi kohteekseen patalaiskan Velikullan, joka ei aluksi ollut huomaavinaankaan ympärillä pyörivää ratsukkoa, mutta Beben ajaessa lähes ihoon kiinni eläin lähti liikkeelle. Mukavuudenhaluisen eläimen paimentaminen ei ole mikään helppo homma, mutta haastavista ja täpäristä tilanteista huolimatta Bebe sai hoidettua tehtävän kunnialla, eikä tarvinnut ratsastajan apua. Tehtävien jälkeen ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt. Tammalle suosittelisin aina ennen varsinaista treeniä kunnon alkuverryttelyjä, jottei se ole sitten itse suorituksen aikana liian innokas, jolloin virheiden määrä kasvaa huomattavasti. Myös isomman karjan kanssa voisi harjoitella useammin, sillä niitä Bebe ei yhtä helposti saanut liikuteltua vaan arasteli hieman eikä mennyt tarpeeksi lähelle antamaan painetta.

  Break - Ziel Sookie |
  1. Sookie on täysipäiväinen karjaratsu, joka työskentelee kesät arolla karjanajossa mukana kun taas talvikuukausina sen kanssa keskitytään pääasiassa kilpailuissa kiertelyyn ja tamma myös kisaa juurikin pääpainotteisesti cutting-luokissa. Karjanajo on sille siis tuttua mutta myös mieluista puuhaa.
  2. Sookie on aina ollut hyvin rauhallinen luonteeltaan ja alkuun se tapansa mukaan tarkkailikin ensin tilannetta kaikessa rauhassa takajalkaansa rennosti lepuutellen ennen kuin se tajusi että nyt on oikeasti tarkoitus tehdä töitä ja siten myös reipastui, valpastuen ihan uudella tavalla.
  3. Sookie on kokenut karjaratsu, joten se selvisi tehtävästä itsenäisesti ja helposti. Sookie on aina hyvin keskittynyt tehtäväänsä ja niinpä nytkin, sen valittua vasikan kohteekseen tamma teki tarkkaa työtä ja pysyi hyvin vasikan liikkeissä mukana.
  4. Valitsimme kohteeksemme tummanpuhuvan Vesselin, sillä se vaikutti olevan kaikista vauhdikkaammalla tuulella ja se varmasti tarjoaisi Sookielle sopivasti haastetta. Vesselin kanssa ongelmana ei ollutkaan niinkään sen liikkeelle saaminen vaan sen pitäminen hallinnassa ja liikkumassa oikeaan suuntaan. Sookie lähestyikin isoa nautaa kaikessa rauhassa mutta saimme huomata pian että molempien olisi syytä liikkua vikkelämmin mikäli haluaisimme pysyä Vesselin mukana. Muutama nopea pyrähdys herättelikin Sookieta sopivasti ja tamma alkoi toden teolla keskittyä naudan ajamiseen, tajutessaan ettei se ollutkaan ihan niin helppo tapaus kuin miltä se alkuun vaikutti. Saimme mukavasti hien pintaan, mutta lopulta Vesseli hölkötteli nätisti kenttää ympäri Sookie perässään.
  5. Kokonaisuudessaan kaikki meni hyvin ja Sookie toimi rohkeasti sekä varmasti, mutta alkuun sitä saa kyllä aina herätellä enemmän tai vähemmän. Sookie on kyllä hyvä karjahevonen reipastuessaan, mutta myös sinne alkumetreille olisi hyvä saada sitä vauhtia vähän enemmän mukaan, tamma kun tuppaa olemaan muuten vähän laiskansutjakka.

  - Karjanajotunnille saatiin myös appaloosaverta Breakin osallistuessa kokeneiden tunnille tammansa Sookien kanssa. Ratsukko aloitti tunnin rauhallisesti itsenäisillä alkuverryttelyillä, joiden aikana tamma liikkui nätisti ratsastajaansa kuunnellen. Tunnille osallistuneet muut ratsukot toki aluksi kiinnostivat myös Sookieta, mutta se ei missään vaiheessa jättänyt toteuttamatta Breakin käskyjä uteliaisuudesta huolimatta. Odotin tältä ratsukolta hyviä ja tasavarmoja suorituksia, sillä hevonen oli kokenut täysipäiväinen karjaratsu. Ennen varsinaista harjoitusta tamma seisoskeli lähinnä paikoillaan takajalkaansa lepuuttaen, mutta innostui kuitenkin heti liikkumaan laskettuamme vasikkalauman kentälle. Ensimmäisessä tehtävässä hevosen täytyi erotella yksi vasikka kolmen joukosta ja pitää se pois kentän laidoilta ja erossa muusta laumasta, eikä tämä ollut Sookielle homma eikä mikään. Tamma työskenteli ihailtavalla päättäväisyydellä ja sen keskittymiskyky on aivan omaa luokkaansa. Vasikoilla ei ollut mitään saumaa tätä hevosta vastaan, vaikka muutama läheltä piti -tilannetta tulikin valitun eläimen yrittäessä pakosalle. Tamma osasi kuitenkin hienosti ennakoida eläimen liikkeet ja ehti myös katkaista sen pakotien. Ratsastaja sai lähinnä istua kyydissä ja nauttia hevosensa hyvästä työmoraalista. Vasikoiden jälkeen siirryimme täysikasvuisten nautojen pariin, mutta itse tehtävä pysyi samana. Break valitsi tammalle kohteeksi tumman ja lauman kaikista vilkkaimman sonnin, Vesselin. Valittu eläin käyskenteli kentän laitamilla yhdessä kahden muun sonnin kanssa, ja aluksi Sookiella olikin pieniä vaikeuksia saada hajotettua vasikoihin verrattuna hankalammin liikuteltavissa oleva lauma. Haluttu kohde saatiin kuitenkin eroteltua muista, mutta homma ei sen jälkeen helpottunut yhtään, vaan Vesseli-sonni piti huolen siitä, ettei hevonen pääsisi levähtämään. Ratsukko joutui antamaan parastaan vilkasliikkeisen eläimen kanssa, mutta ahkera työskentely palkittiin, ja nauta saatiin kentän keskelle pois kentän reunoilta ja muusta laumasta. Kaiken kaikkiaan ratsukon suoritus oli arvosanaltaan kiitettävä, ja tamma kyllä lunasti kaikki odotukseni sen taitoja koskien. Aluksi Sookie ei ehkä ollut täysin parhaassa iskussaan, mutta nautojen vauhdikkaat liikkeet herättelivät myös sitä.